ETZ Fam

Fam heet de nieuwe afdeling van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg. Daar staan niet alleen moeder en (aanstaand) kind, maar het gehele gezin centraal. De aanpak wordt gevat in de nieuwe ETZ-visie Family Centered and Integrated Care.

ETZ-huisinrichter aarts & co interieur en advies ontwerpt ‘bosrijke omgeving’

Bomen, egels, vossen, konijnen, uilen en reeën. Ze staan op de deuren, het behang en als decoratie op het glas. Op de vloer ‘zwemmen’ vissen in een ‘vijver’. Tot in de kleinste details is het thema bos doorgevoerd op de afdeling Fam in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg. Ook het type meubilair en de kleurstelling sluiten daar smaakvol bij aan. “We hebben eenheid gecreëerd met als uitgangspunten kwaliteit, functionaliteit en comfort.”

Jacqueline Kroot (Projectleider inrichting ETZ) verklaart de inrichting in Fam, waar geboortezorg en kindergeneeskunde is geconcentreerd. Het totaalbeeld zorgt op de gloednieuwe afdeling voor een warme sfeer. “Huiselijke rust”, zegt Kroot. “ Eén die patiënt of cliëntmaar ook hun familieleden afleidt van de dagelijkse zorg.”

Dat de inrichting van Fam aan de doelgroep van 0 tot 18 jaar moest appelleren, bleek een extra opgave. “Elke leeftijdscategorie heeft een andere belevingswereld.” ETZ-huisinrichter aarts & co interieur en advies heeft zich niet laten verleiden om games en andere elektronica te integreren. Wel zijn er diverse belevingswerelden: een boomhut en een speelkamer die uitnodigen tot lekker spelen. “Er is gekozen voor meubilair dat zowel het kind als zijn of haar familieleden comfort biedt".